Spennende nytt i WordPress

Av 9. December, 2013 Ingen kommentarer

wordpress38

Torsdag 12. desember er lanseringsdatoen for den nye utgivelsen av WordPress, versjon 3.8. Mens forrige utgivelse (3.7) stort sett bare hadde endringer under panseret, er det denne gangen flere spennende nyheter på overflaten, som er interessant også for vanlig dødelige folk.

Vi bruker WordPress på mange av våre webprosjekter siden det er et publiseringssystem som er ganske enkelt i bruk for de som skal ta det i bruk, samtidig har det forbedringspotensiale på enkelte områder. Hva er forbedringene nå, og hva jobbes det videre med?

Responsivt! Hurra!

Endelig blir kontrollpanelet til WordPress responsivt, så det vil fungere fint også på mobile enheter. Tidligere var det veldig tungvint å bruke dette på mobile enheter.

Dette har riktignok allerede vært tilgjengelig for testing gjennom beta-pluginen ”MP6” som vi her i huset allerede har brukt noen måneder. Det som nå skjer er at denne bakes inn i WordPress, og at det gjøres forbedringer og skadedyrbekjempelse (bugs).

Screen Shot 2013-12-09 at 10.01.46

Redesign

Det generelle uttrykket på kontrollpanelet vil også brushes opp med klarere farger, mer minimalisme og ”flat design”. På mobil vil sidemenyen skjules bak en menyknapp, á la slik Facebook og Google etc. gjør det i sine apps. Widgets-siden har fått et redesign, det samme har tema-forhåndsvisningen som lar deg teste ut ulike temaer on-the-fly.

Nytt widgets-design

 

Forsiden (dashboardet) på kontrollpanelet får også en oppdatering, det ryddes opp og gjøres mer relevant for brukerne.

Planen er også at det skal komme et nytt standardtema, men dette er enda uavklart. Det er uansett ikke så relevant for oss som lager egne design fra grunn av (og dere som bruker disse 🙂 ).

Brukertesting

Det er gjennomført noe brukertesting av de nye endringene, for å bedre kartlegge hvordan vanlige brukere faktisk bruker det. Dette er nyttig å bruke både for eksisterende og ny funksjonalitet. Vi har selv satt fokus på brukertesting i det siste. Dette er noe vi kan bruke både for å evaluere eksisterende nettsider, nye løsninger, og ferdig utviklet nettside. Vi har derfor satt opp vårt eget lille “Laboratorie” for brukertesting i våre lokaler.

Brukertesting av widgets-oversikten kan du ser her.

En ny søkefunksjonalitet for kontrollpanelet er under utvikling, en brukertest av søk kan du se her.  (inklusiv Internet Explorer-bugs..)

Fremtiden er lys…

Flere spennende prosjekter er under utvikling. Blant annet en front-end editor som enkelt lar deg redigere innhold på siden direkte. Dette kan allerede i dag gjøres via et par tredjeparts plugins, men det er absolutt en fordel om dette gjøres mer integrert og gjennomført.

En spennende utvikling er såkalte ”Content blocks”, hvor man tenker å erstatte det vanlige tekstfeltet med innholdsbokser som lar deg sette inn vanlig innhold, video, bildegalleri etc. – og om dette gjøres med mulighet for å dele det inn i kolonner vil det helt klart være spennende og brukervennlig funksjonalitet.

Mediabiblioteket vil antakeligvis få flere måter å presentere innholdet på enn dagens litt kjedelige opplisting. Her er noen forslag til alternativ.

Er du utvikler eller har meninger om brukervennligheten til WordPress? Bidra i diskusjonene på deres nettsider her.