Aldri hørt om Stonewall?

Av Pia Lise Selnes 12. september, 2019 Ingen kommentarer

Et voldsomt gateslag som varte i flere dager, er bakgrunnen for Pride-paraden. Opprøret startet rundt den skeive baren Stonewall Inn i Greenwich Village på Manhattan, og slaget i 1969 regnes som startskuddet på den moderne skeive bevegelsen.

Folk kjempet for borgerrettigheter på 60-tallet, og hippiekulturen blomstret. Feminisme, Vietnam-krig, rasisme og seksuell frigjøring – det var mye å slåss for. I USA var homofili forbudt i 49 delstater, og blant annet elektrosjokk og lobotomi ble prøvd som «behandling». Selv om det var mulig å møtes på et sted som Stonewall Inn, var hverdagen for skeive mildt sagt vanskelig.

Stonewall Inn ble raidet for andre gang på én uke

Politiet gjorde stadig aksjoner mot Stonewall Inn, og de var vant til at gjestene forduftet når en razzia startet. Men nå hadde folk fått nok av ydmykelser og trakassering. Området rundt den skeive baren var liberalt, og opprøret lå nærmest i lufta.

Ved inngangen begynte unge skeive å kaste småpenger på politiet. Det var en referanse til at det lokale politiet ble godt betalt av mafiaen for å se gjennom fingrene med ulovlig skjenking, og denne dagen hjalp nok alkoholen på motet også.

Målet var å stenge baren

Det gjestene ikke visste, var at akkurat denne gangen var en større aksjon på gang med mål om å stenge stedet for godt, blant annet med hjelp fra FBI. Derfor var det ikke bare lokalt politi til stede, og arrestasjonene var mer brutale enn vanlig. Det trigget menneskemengden rundt. I løpet av kort tid presset de politiet inn i bar-lokalet, og et nesten tre dagers gateslag var i gang. Brannbomber og gatestein ble brukt som våpen. Slaget utviklet seg til en politisk revolusjon, og folk kom fra hele byen for å ta del i opprøret.

Opprørerne var mange, men de hadde slåss hver for seg i mange år. Endelig sto de samlet. Foto: Fred W. McDarrah.
Det voldelige opprøret og protestmarsjene ved Stonewall Inn i 1969 var opptakten til dagens Pride-parader. Foto: Grey Villet.

– Mens Judy Garland sang «Over the Rainbow»

Mange av opprørerne hadde tatt del i skuespiller og sanger Judy Garlands begravelse tidligere samme dag. Hun hadde en enorm fanskare blant skeive, og det ble sagt at hennes «Over the Rainbow» strømmet ut fra jukeboxen idet politiet raidet baren. Om det er sant eller ikke – vi bidrar gjerne til å holde liv i en god historie.

Trondheim Pride 2019 arrangeres 06.–15. september.

Gå til Trondheim Pride 

Kan Snapchat brukes til å formidle 50 år med kamp?

Stonewall var opprør mot undertrykkelse og overgrep. Pride rommer både fortsettelse av kampen og markering av alt som er oppnådd. Da vi skulle få folk til å lese mer om historien, valgte vi Snapchat som interessevekker. Daniel, som er designer, fikk oppgaven med å smelte budskapet sammen i en Snapchat-linse, og han valgte å gå for parade-uttrykk.

– Snapchat er et godt medium for å nå ut til feststemte mennesker. Vi ville at folk i paraden skulle bli nysgjerrig på Stonewall og historien bak Pride. Men å ha en seriøs og hard linse på en sånn dag, hadde vært stilkræsj, så vi valgte å gjøre det lekent. To autentiske bilder fra opprøret er utgangspunkt, men dagens Pride-følelse ligger på toppen. Forhåpentligvis får det publikum til å bli nysgjerrig og klikke seg videre inn på bloggen for å lese mer. Det har skjedd mye på 50 år, og det er grunn til å feire, men det er også mye å slåss videre for.

3D gjør linsene mer virkelige

Snapchat har en egen software du kan laste ned hvis du vil lage egne linser. Som animatør har Daniel ekstra skills og kan gjøre mye spennende. Til Pride laget han løsningen i 3D, men måtte kompromisse på kvaliteten.

– Ansiktssporing ligger jo inne i Snapchat, men det er noen tekniske begrensninger. Jeg måtte blant annet holde meg innenfor 4 MB. Det betyr at 3D må gjøres enkelt. Derfor ser resultatet litt sånn 90-talls 3D ut, men det gir en artig estetikk når det plasseres på foto.

Har du ikke sett Pride-linsa? Du får tilgang ved hjelp av Snapchat-koden under. Åpne Snapchat, før kameraet mot koden, og «scan» ved å presse fingeren mot koden. Sitter du på mobil? Trykk her for å åpne linsa direkte i Snapchat. Pia Lise Selnes

Skrevet av Pia Lise Selnes

Tekstforfatter /