Kravspesifikasjon i web-prosjekter. Her får du hjelp!

Av 22. August, 2013 Ingen kommentarer

Hva er en kravspesifikasjon?

En kravspek skal fortelle leverandøren hvilke krav vi stiller til funksjonalitet og tekniske løsninger på et nettsted. Den bør også inneholde formålet med nettsiden samt noe visuelt materiale som beskriver hva man ønsker.

Ved utvikling av enkle, billige løsninger er kravspesifikasjonen som oftest ikke-eksisterende, mens til million-prosjekter er dokumentet tilsvarende stort.

Hvem skriver kravspesifikasjonen?

Ideelt sett er det selvfølgelig kunden selv som skriver og leverer til sin leverandør, eventuelt flere leverandører hvis man skal hente inn priser og sammenligne.

Men hvem hos kunden er best egnet til det? Sjefen eller IT-ansvarlig? Infomedarbeider eller webredaktør?

Få det beste ut av alle

Erfaringen vår er at lønner seg å involvere flere i arbeidet. Det ferdige dokumentet er temmelig teknisk. Samtidig skal det forstås av innkjøpere som ikke jobber med dette til daglig, og innholdet vil påvirke hverdagen til alle som skal holde liv i weben. Derfor bør de også være med og bidra med hvilke krav man skal stille til løsningen.

Skjermbilde 2013-08-22 kl. 15.12.35

Se på malen vi bruker

Vi har laget en generell mal som er fin å starte med. Den beskriver til dels hva de ulike punktene handler om, og det er forslag til noen faste formuleringer. Det er ikke sikkert dere trenger alle punktene, og kanskje vil dere legge til noen.

Last ned malen her.

Snakk med leverandørene

Selv om du sitter på den ene siden av bestillingen og skal forhandle med noen som sitter på motsatt side, må du gjerne spørre! Det kan høres merkelig ut å la den som skal utvikle løsningen, få lov til å stille krav til seg selv, men det kan fungere alldeles utmerket. Begge parter lærer mer gjennom diskusjonen!