Konsept og kampanje for Olavsfestdagene 2018

For andre år på rad har Headspin bistått Olavsfestdagene med å utvikle et konsept for festivalen. Årets tema har resultert i nakne kropper, diskusjon og refleksjon – og ikke så rent lite stolthet.

Olavsfestdagene ønsket å fornye festivalens visuelle uttrykk, og vi var så heldige å få det to år lange oppdraget. Festivalen, som er kjent for sitt sterke program, hadde i 2017 «IDOL» som hovedtema, mens årets tema er «KROPP». Hovedtemaet ligger til grunn for alt Olavsfestdagene gjør, og må derfor kunne løftes frem på en måte som gjør at det skaper bred oppmerksomhet og interesse, som påfølgende bidrar til refleksjon.

Vår oppgave ble derfor å konkretisere fjorårets og årets festivalkonsepter. Oppdraget inkluderte blant annet utvikling av kommunikasjonskonsept, visuell profil, produksjon av ny hjemmeside og produksjon av markeds- og presentasjonsmateriell.

Hva aksepterer du?

Så, årets tema: Kropp. Vi har alle en, og vi har alle meninger om den. Både vår egen og andres – enten vi innrømmer det overfor oss selv eller ikke. For hva tenker vi, når vi ser en overvektig kropp? Hva føler vi når vi ser en operert kropp? En skadet kropp? En som er født i feil kropp?

Kropp handler på mange måter om aksept. Hva vi er villige til å akseptere – av egen kropp og av andres. Dette var bakgrunnen for at vi ønsket å bruke følgende budskap for Olavsfestdagene 2018:

«Hva aksepterer du?»

Bakgrunnen for at vi ønsket å stille et retorisk spørsmål, som henvender seg til folks emosjoner, er at vi tror det kan skape bred oppmerksomhet og interesse, som påfølgende bidrar til refleksjon rundt temaet «kropp».

Ett spørsmål – en rekke svar

For å fremheve budskapet – og spørsmålet – ytterligere, valgte vi å sette det i sammenheng med fotografier av nakne kropper. Vi hadde flere ideer, men valgte å søke etter modeller til følgende bilder:

  • En godt voksen mann i skjørt og høye hæler
  • Et kvinnelig par hvor den ene var gravid
  • En kvinne med tatoveringer og et religiøst plagg
  • En kvinne med påtegnede markeringer for plastisk kirurgi og et religiøst symbol
  • En mann med definerte muskler

Bildene, som alle er tatt av fotograf Ole Aleksander Ekker, viser til sammen seks nakne kropper. Samtlige bilder har fått påskriften «Hva aksepterer du?» – ingen svar, kun et enkelt spørsmål. Enkelt, og veldig vanskelig.

Olavsfestdagene, som ønsker å skape refleksjon rundt kroppen og hva vi aksepterer, likte ideen om å gjøre dette ved å vise til diskusjoner som foregår i samfunnet i dag. Bildene av de nakne kroppene berører alt fra kjønn og sex til religion og kroppspress. Dette er temaer som vil bli diskutert inngående under årets festival.

En unik festival

Olavsfestdagene i Trondheim skal være en arena for refleksjon – i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. I et flerreligiøst samfunn skal Olavsfestdagene by på kunst og kulturaktiviteter som anerkjenner troens og tvilens betydning for mennesker til alle tider.

Dette samfunnsoppdraget gjør Olavsfestdagene unik i sitt slag i Norge, da festivalen er alene om å tilby en så komplett bredde i krysningsfeltet kirke, samfunn og kultur.

Festivalen inneholder rundt 200 arrangement, blant dem konserter, utstillinger, barneprogram, gudstjenester, kurs og mesterklasser, pilegrimsvandringer, foredrag og et historisk marked – som alle skal kommuniseres til et mulig publikum.

I år vil kroppen være tema, i alt fra konserter til verbalprogram, noe som kommer til å bli både spennende og interessant. For hva aksepterer vi – egentlig?

Vi takker Olavsfestdagene for tilliten, og er stolte av å ha blitt valgt som samarbeidspartner og leverandør av kommunikasjonstjenester.

Andre jobber