Hvorfor hater økonomer faktisk?

Av Pia Lise Selnes 20. December, 2016 Ingen kommentarer

Jeg mener ikke at de går rundt og hater, sånn generelt. Men ordet faktisk – det vil de ikke ha. Og jeg tror virkelig de hater det, for ordet blir alltid strøket om jeg er så dum å bruke det. Det samme gjør ingeniørene.

Det er ikke bare faktisk som strykes. Om jeg putter et enslig lite nemlig inn i en tekst, så vet jeg at det vil få kort levetid hos både ingeniøren og økonomen. Hvorfor?

Faktisk og nemlig lever gode liv andre steder

Hvis jeg gjør et Google-søk og filtrerer på norsk språk og norske sider, får jeg 2 850 000 treff på nemlig, og 4 090 000 treff på faktisk. Så det er faktisk en del mennesker som bruker ordene.

Ifølge Bokmålsordboka bruker vi nemlig for å utheve eller knytte en nærmere forklaring eller begrunnelse til noe:

            Han kjenner stedet godt – han har nemlig vært der.

Vi kom litt senere, nemlig på onsdag.

Faktisk understreker at noe er virkelig eller reelt:

            Boka ble faktisk populær. Faktiske opplysninger.

Eller for å modifisere det du sier:

            Jeg vet faktisk ikke.

– Det virker litt banalt…
I hele mitt språkhjerte kjenner jeg at innholdet blir flatere og mer dødt om jeg må droppe de små ordene som nyanserer språket. Argumentene jeg blir møtt med, er mange, men det hyppigst brukte er at teksten høres mindre banal ut når jeg fjerner nemlig-ordet mitt.

Det må vel bety at jeg og ingeniør- eller økonom-mennesket opplever to helt forskjellige ting når vi leser en tekst?

Kanskje det blir for unøyaktig for tall-menneskene
Folk med språkbakgrunn reagerer sjelden negativt når jeg prøver meg på språklig nyansering. De opplever at det er forskjell på « Boka ble faktisk populær» og « Boka ble populær», hvilket det – faktisk – er.

Men det er selvsagt enklere å forholde seg til at « Boka ble populær». Ingenting overlates til fantasien i den setningen, det står ikke noe mellom linjene, og den åpner ikke for flere spørsmål. Det er i grunnen en setning med to streker under svaret.

Hvem vi egentlig skriver for
Problemet mitt er hva jeg skal velge når jeg skriver. Hvis jeg skriver tekst som skal leses av økonomens kunde, som ikke er økonom selv, så må det være mitt «fasithode» som er riktig. Men hvordan får jeg min kunde til å forstå det? Og hvordan skal jeg selv klare å skrive for økonomene?

Jeg kommer jo fortsatt til å krydre tekst. Faktisk gjør nemlig språket rikere! Selv om dette innlegget kanskje var i overkant med hele 9 nemlig og 14 faktisk, i tillegg til andre opplagte stryke-ord som virkelig, nærmere, selvsagt og i grunnen 🙂Pia Lise Selnes

Skrevet av Pia Lise Selnes

Tekstforfatter /