Disse bildene sier faktisk mer enn 1000 ord

Av Pia Lise Selnes 23. juni, 2023 Ingen kommentarer

Jo mer kompleks virksomheten er, jo vanskeligere er det å forklare til andre hva dere driver med. I hvilken ende skal dere begynne? Og hvordan får man frem både produkter, tjenester og fremtidsvisjoner samtidig?

Vi har løst dette for flere av kundene våre ved hjelp av «snøkule-bilder» – illustrasjoner der vi mikser hele bedriftens univers på én flate. Snøkulene gir masse informasjon ved første øyekast, men det krever selvfølgelig noe innsats å få det til å se enkelt og delikat ut.

I Headspin er det ofte Stein som starter prosessen. Han er illustratør og har nettopp jobbet med marine næringsparker. Vi spurte hvordan han går løs på et sånt prosjekt.

– I begynnelsen får jeg kunden til å samle alt som er relevant av bilder og tekst, sånn at jeg får en slags oversikt. Jeg bruker mye tid på å intervjue de som er involvert. Finne ut hva som er viktig for dem, og hva jeg skal legge mindre vekt på. Det er alltid litt kaos med mange elementer og mye input i starten, jeg må rett og slett rydde og strukturere ganske mye.

God komposisjon og passe mange elementer

Ideen bak marine næringsparker er at ulike aktører arbeider på måter vi ikke har sett tidligere. Det handler blant annet om sjø og havbunn, vindmøller og oljeplattformer, oppdrettsanlegg og båter. Utfordringen til Stein er å skape en velkomponert verden av alt dette. Få tekniske installasjoner i ulik størrelse til å fungere sammen med naturelementer, og samtidig få bildet til å bli informativt.

– Jeg bruker å argumentere for at jo mer du stapper inn, jo mer rotete blir resultatet. Noen ganger er det krav om at «alt» skal være med, i hvert fall i starten, men jeg synes vi kom godt i mål med denne.

Fra skisse til 3D-bilde

Når Stein har en godkjent skisse, bygger Herman det hele i 3D. Noe lager han fra grunnen av, mens andre elementer kan gjenbrukes. For marine næringsparker var for eksempel «egget» i midten og tareoppdrettsanlegget typiske eksempler på elementer som ikke finnes fra før. Som animatør har Herman laget mange slike snøkuler etter hvert, men synes fremdeles det er artig å få nye utfordringer.

– Jeg skal legge på tekstur og få det hele til å se naturtro ut. Men hva som er naturtro, er opp til meg å skape. For hvem vet egentlig hvordan en undervannsdrone med lys i fronten ser ut i denne sammenhengen?

Marine næringsparker skal bidra til økt verdiskapning og mindre konflikt i havområdene. Samtidig skal de ta arbeidet med klima- og naturkrise på alvor. Snøkule-illustrasjonen klarer å samle alle aktørene og vise hva de faktisk driver med. Her er det ingen utfordring med store avstander og mørke havdyp.

Vise frem det som er usynlig

Under vann, inne i en motor, eller frem i tid. Det er ingen begrensninger for hva du kan vise i en illustrasjon. Ekstra spennende blir det når vi skal få frem hva som skjer samtidig – på ulike steder – som for eksempel over og under vann. Avstand er ikke noe problem, og vegger ingen hindring. Illustratøren og animatøren fyller snøkula med det som er viktigst, og magien oppstår etter hvert som elementene finner sin plass.

ScaleAQ leverer innovasjon, teknologi og utstyr innen havbruk til kunder i hele verden. Noen av produktene vises over vannflaten, men mye foregår under. Snøkule-bildet forteller mye historie på ett sted, i et språk alle forstår.

Når bildet dekker en hel vegg…

… kan du bruke det som velkomsthilsen der kundene kommer inn. Det er ingen begrensning på størrelse, så lenge vi vet på forhånd at bildet skal forstørres. Finn et fornuftig sted å plassere bildet, så tilpasser vi etter mål.

Ekstra relevant i presentasjoner og på stand

Det er noe med detaljene i snøkulene. De inviterer deg til å gå nærmere, og til å studere hva som skjer. Mennesker du snakker til, får noe som setter ordene i sammenheng. De som skal i møte med deg, blir fortalt en historie mens de venter.

Disse to utsnittene er hentet fra en 360-graders visualisering for Statskog. Målet var å synliggjøre alle deres ulike virksomheter i ett og samme univers.

Få snøen til å virvle i snøkula

Snøkule-bildene er digitale – med alle muligheter det gir. Så hvis det er behov for animasjon, er ikke det noe problem. For eksempel bestilte SINTEF sin egen fremtidsverden der elementer i bevegelse skulle være en del av bildet. Stein og Herman var ikke tunge å be, de rister gjerne litt ekstra på snøkula for å gjøre inntrykket enda mer levende.Pia Lise Selnes

Skrevet av Pia Lise Selnes

Tekstforfatter /