Personas – et oversett superverktøy

De fleste virksomheter vet godt hvilke målgrupper de har. Men langt fra alle kjenner menneskene i disse målgruppene. Hva de tenker på, reagerer på, strever med eller drømmer om. Det er her personas kommer inn.

Lars, restaurantsjef for Troll, Bifrons og Gubalari, ikledd tre ulike antrekk som symboliserer hver restaurants unike persona.

En persona er en fiktiv, men realistisk representasjon av et menneske i målgruppen din. Den gjør innsikten konkret – og kommunikasjonen langt mer treffsikker. Du får et verktøy som hjelper deg å skrive bedre tekster, lage smartere konsepter og treffe tydeligere. Når du prøver å snakke til alle, risikerer du å nå ingen. Med tydelige personas kan du spisse budskapet, øke relevansen og skape bedre resultater. Og ja – det blir faktisk morsommere også.

Hvorfor bruke personas?

Fordi du jobber smartere – og får mer effekt. En god persona gjør det raskt og enkelt å se hvem du snakker til, og hva som faktisk betyr noe for dem. Det hjelper deg å lage skreddersydde budskap, velge riktige kanaler og forutse hvilke spørsmål som kommer. Du får klarere retning i innholdsarbeidet – og sparer tid i kampanjeplanleggingen.

Eksempler i praksis

Hva får folk til å trykke «kjøp billett»? For Pstereo brukte vi personas for å kartlegge hvem som faktisk kommer, hvem som burde komme – og hva som får dem til å velge nettopp denne festivalen. Vi så nærmere på hvilke artister som treffer ulike typer publikummere, hva som faktisk utløser billettkjøp, og hva folk bryr seg mest om ved festivalen – om det er å møte venner, oppdage ny musikk eller bare henge i vinbaren. Denne innsikten dannet grunnlaget for alt fra visuell identitet til tone of voice og kanalvalg.

I arbeidet med ny nettside for Trøndelag brann- og redningstjeneste var målet todelt: Å gjøre samfunnet tryggere ved å øke folks kunnskap om tjenestene deres – og samtidig redusere antall henvendelser via telefon og e-post med hele 60 %. En krevende øvelse, spesielt når målgruppen i praksis er «alle».

Nettside for brannsikkerhetstjenester fra Trøndelag brann- og redningstjeneste, tilpasset ulike målgruppe og personas

Her ble personas et avgjørende verktøy. Vi utviklet blant annet personaen «Anna Avvik» – en huseier som ikke skjønner hva som er galt med pipa. Hun representerte en typisk bruker med lav kjennskap til fagspråk og rutiner. Personas hjalp oss å se tjenestene fra brukerens perspektiv, og dannet grunnlag for struktur, språk og innhold i den nye nettsiden. Resultatet ble en løsning som er enklere å forstå, lettere å navigere – og som i langt større grad svarer på spørsmål før de stilles. Det forenkler kommunikasjonen, forbedrer brukerreisen – og avlaster kundesenteret.

 

Et annet eksempel er arbeidet vi gjorde for Troll, Gubalari og Bifrons – tre restauranter med samme eiere, men ulike konsepter, uttrykk og målgrupper. Her utviklet vi personas for å tydeliggjøre hvem vi snakker til på hvert enkelt sted, og hva som får folk til å velge akkurat dem. Kåre Kultur leter alltid etter nye inntrykk, Didrik Date vil imponere med noe annerledes, mens Kari Kampanje aldri sier nei til en god deal. Personasene ble brukt aktivt som grunnlag for både kommunikasjonsstrategi, nettsider og innhold – og hjelper oss å skape helhet i bunn og særpreg i front.

Fasadebilde av restauranten Gubalari i kveldslys – et populært spisested i Trondheim.

 

Hvordan lager man personas?

Vi starter ofte med et arbeidsmøte. Her er noen prinsipper vi følger:

Gjør god research og inviter de rette folka

De som faktisk snakker med målgruppen vet ofte mest. Hun som er ute hos kunden. Han som tar telefonen. Butikkansatte, sjåfører, lærere. Snakk med dem, og kombiner det med data og observasjon.

La prosessen være åpen og engasjerende

Noen målgrupper kan kanskje til og med være med i rommet. Og involver de som faktisk skal bruke personasene etterpå. Det gir innsikt, eierskap og motivasjon – og det er overraskende gøy.

Bruk stereotypier med glimt i øyet

Folk elsker å plassere andre i bås. Vi lar dem gjøre det bevisst. Store ark på veggen, én persona per ark, og alle får bidra med ideer og innspill.

Dropp det overfladiske, finn det som betyr noe

Alder, utdanning og hobbyer? Ikke bruk tid på det med mindre det er relevant. Gå dypere: Hva trenger denne personen? Hva bekymrer dem? Hva gjør dem nysgjerrige – i møte med deg?

Gi navn og utsagn som gjør dem minneverdige

Ulrik Ultraløper. Simen Surpomp. Gøril Gavekjøper. Vi gir personasene våre beskrivende navn og korte utsagn som gir dem personlighet. Da huskes de.

Lag færre – og bedre

Hold deg til 4–6 personas. Det gjør dem lettere å huske og bruke. Start gjerne bredt, men slå sammen og spiss etter hvert.

Prosessen er ofte like verdifull som resultatet. Den gir innsikt, perspektiv og retning.

Hvordan bruke personas?

Nytteverdien av personas er stor – så lenge du husker å bruke dem. Når du står fast, kan du stille de enkle spørsmålene: Hva vil Olga Oversetter mene om den nye programvaren? Hvordan reagerer Petter Pølse på nytt pakningsdesign? Og vil Sigrid Småbarnsmor ha mulighet til å komme på arrangementet?

Når du trenger skreddersydde budskap

Vi snakker forskjellig til ulike målgrupper. Har du personasene klare, tar det kortere tid å lage gode budskap. Er de godt formulert, er de også perfekte som utgangspunkt for AI-verktøy om du bruker det.

Når du skal forstå hele brukerreisen

En brukerreise viser hvordan ulike personer møter deg – på nett, i butikk, på telefon. Personas gjør det lettere å sette seg inn i deres ståsted, og finne ut hva som fungerer – og hva som forvirrer.

Når du trenger hjelp til å prioritere

Personas hjelper deg å forstå hvem du egentlig lager noe for. Det gir tydeligere retning, bedre prioriteringer – og gjør det enklere å vurdere om innhold, design og tiltak faktisk treffer.

Vil du kommunisere bedre, raskere og smartere? Vi hjelper deg å utvikle personas som faktisk brukes.